Cumela gaat met #StopDiefstal strijd aan met criminelen in buitengebied

Brancheorganisatie Cumela is van start gegaan met de campagne ‘#StopDiefstal’. Ondernemers worden opgeroepen hun kostbare GPS-apparatuur voor landbouwprecisiewerk en grondverzet te registreren en te markeren.

CDA-kamerlid Joba van den Berg ondersteunt ‘Stop Diefstal!’. Zij deed dat door bij Cumela-lid Loonbedrijf Breure in het Zuid-Hollandse Klaaswaal de eerste machine te registreren en te markeren. Van den Berg heeft al in 2019 Kamervragen gesteld aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de golf aan gps-diefstallen in het buitengebied. Vooral rondtrekkende bendes lijken zich met deze vorm van criminaliteit bezig te houden.

 

Joba van den Berg op de website van Cumela over dit initiatief: “Ik ben een enorm voorstander van brancheorganisaties omdat zij opkomen voor de belangen van hun leden. Het is mooi dat jullie nu zelf een stap verder gaan en een actie op touw zetten om diefstal te voorkomen.”

De gestolen apparatuur is vaak maar moeizaam op te sporen omdat de juiste gegevens ontbreken. Wanneer het serienummer en een correcte beschrijving voor handen zijn, zou dat al enorm schelen. Met inzet van de app ‘Stop heling’ kunnen ondernemers al eenvoudig en veilig registratielijsten met foto’s opstellen.

Registreren is de eerste stap, het permanent markeren van de kostbare apparatuur is een logische vervolgstap. Markeren met een niet te verwijderen label met postcode en telefoonnummer van de eindgebruiker werkt preventief. Politie en verzekeraars geven aan dat het registreren en duidelijk permanent markeren van apparatuur twee eenvoudige stappen zijn die een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van deze diefstallen. Heling wordt bovendien ook ernstig bemoeilijkt. 

Waarschuwingsstickers

Cumela stimuleert Cumela-ondernemers mee te doen aan de ‘Stop Diefstal’-campagne door via dochteronderneming Cumela Verzekeringen driehonderd sets met permanente labels en waarschuwingsstickers beschikbaar te stellen voor leden van Cumela en klanten van Cumela Verzekeringen.. Ondernemers kunnen een set opvragen via de website.

De afgelopen anderhalf jaar zijn honderden boeren, grond- en loonbedrijven de dupe geworden van rondtrekkende bendes die het hebben gemunt op de kostbare hightechapparatuur voor landbouw en grondverzet in trekkers en andere landbouwvoertuigen. Vanaf april 2019 is er voor ruim 7 miljoen euro aan apparatuur verdwenen. De impact op de ondernemers is groot en de schade kan oplopen tot tienduizenden euro’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *