Dertien verdachten in beeld voor diefstal dure GPS-apparatuur

De politie heeft dertien verdachten in beeld na een reeks brutale diefstallen van dure apparatuur: machines die worden gebruikt in het grondverzet, veelal shovels en kranen. 

De incidenten hebben plaats gevonden tussen maart en juli 2021, voornamelijk in de Achterhoek. Negen verdachten zijn daadwerkelijk aangehouden, vier verdachten werden gehoord. De recherche van de Basisteams Achterhoek Oost en Achterhoek West hebben de laatste zes maanden uitgebreid onderzoek gedaan naar vijftien zaken, waarbij dure machines zijn gestolen in Aalten, Etten, Hasselt, Klarenbeek, Olst, ’s-Heerenberg, Silvolde, Terborg, Tiel, Ulft, Winterswijk, Zevenaar en Zieuwent. Daarnaast is in Doetinchem een poging tot diefstal gedaan en werd in Amsterdam een geleasde graafmachine verduisterd. 

Gigantische schade

De waarde van de machines loopt in sommige gevallen op tot tienduizenden euro’s. De economische schade voor de desbetreffende ondernemers lag in werkelijkheid nog veel hoger, doordat werkzaamheden niet konden worden uitgevoerd, projecten vertraging opliepen of doordat extra materiaal gehuurd moest worden. Bij één van de verdachten, een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd een sleutelbos met tientallen valse sleutels van shovels aangetroffen en in beslag genomen. Uit onderzoek bleek dat de machines deels in Duitsland te koop werden aangeboden. Een 23-jarige man uit Winterswijk werd met een gestolen shovel uit Nederland aangehouden in de plaats Everwinkel in Duitsland. De man werd door de Duitse politie verhoord, nadat een particulier recherchebureau de Duitse politie had getipt. Bij een hoofverdachte – een 28-jarige man uit Doetinchem – werden thuis ook zo’n 300 hennepstekken aangetroffen.

De overige verdachten zijn drie mannen uit Winterswijk (25, 27 en 31 jaar), twee mannen uit Doetinchem (22 en 25 jaar), een 28-jarige man uit Terborg, een 36-jarige vrouw uit Apeldoorn, een 41-jarige man uit Dieren, een 46-jarige man uit Deventer en een 47-jarige man uit Almelo.

#StopDiefstal

Uiteindelijk zijn er negen shovels teruggevonden. Ook een aanhangwagen kon terug worden gebracht bij de rechtmatige eigenaar. Na alle aanhoudingen nam het aantal aangiftes significant af. Met de branche zal worden overlegd hoe dergelijke diefstallen in de toekomst kunnen worden voorkomen. Belangrijke tip voor eigenaren is om duur materiaal te voorzien van GPS.

Voorkomen is beter dan genezen. Met de labelset #StopDiefstal maak je het minder interessant voor de georganiseerde criminaliteit. Ondernemers kunnen deze labelset online op deze site bestellen. Klik hier voor de directe bestellink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *