Gemeente Simpelveld start met campagne #StopDiefstal

De gemeente Simpelveld is recent van start gegaan met de campagne #StopDiefstal voor de agrarische sector. Burgemeester Susanne Scheepers en Thijs Rompelberg, voorzitter van de LLTB reikten een labelset uit aan pluimveehoudster Wendy Kicken in Bocholtz.

Diefstal van kostbare GPS-apparatuur in de agrarische sector is al langere tijd een groot probleem. De GPS-apparatuur is duur. Veel agrarische ondernemers gebruiken het voor hun bedrijfsvoering. De kostbare apparatuur is een geliefde buit voor de georganiseerde criminaliteit, die snel over de grens verdwijnt, waarna ondernemers met een grote schadepost achterblijven. Voorbeelden: braakschade, stilstaande apparatuur en de kosten van de apparatuur zelf.

Registreer, Markeer, Demonteer en Signaleer

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), brancheorganisatie Cumela, Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg en de landelijke politie hebben vier stappen gedefinieerd om deze vorm van diefstal onder de aandacht te brengen en te voorkomen: Registreer, Markeer, Demonteer en Signaleer.

De samenwerkende partners roepen agrarische ondernemers op om hun GPS-apparatuur te registreren, markeren en demonteren. Geregistreerde en gemarkeerde apparatuur is lastiger te transporteren en te verhandelen en is daarmee minder aantrekkelijk voor criminelen. LLTB, Cumela en PVO Limburg vragen ondernemers om verdachte situaties te signaleren en te melden bij de politie.

‘Als LLTB pleiten we daarnaast voor een vijfde stap’, aldus LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg, tevens portefeuillehouder Veiligheid en lid van PVO Limburg. ‘Vergeet geen aangifte te doen. Want zonder aangifte kan de politie niets.’

Aantal GPS-diefstallen neemt weer toe

De campagne #StopDiefstal loopt al enkele jaren succesvol op landelijk niveau. De campagne heeft nu ook focus op regio’s en gemeenten in Nederland, in dit geval de gemeente Simpelveld. Het aantal GPS-diefstallen neemt namelijk niet alleen landelijk, maar ook in Limburg, momenteel weer toe. LLTB ontvangt daarover signalen van leden.

‘Deze signalen nemen in aantallen toe’, vertelt Thijs Rompelberg. ‘Registreren en markeren is een adequaat middel om gestolen spullen terug te vinden, zoals recent ook is gebeurd in Oost-Europa, waar een partij GPS-apparatuur teruggevonden is, afkomstig uit Nederland. Zorg dus dat de politie de serienummers heeft van de apparatuur.’

Burgemeester Susanne Scheepers van gemeente Simpelveld: ‘De landelijke anti-diefstalcampagne is een succes. Door ons samen met LLTB en de aangesloten partners te focussen op regionale voorlichting en preventie, hopen wij dat we dat succes kunnen voortzetten. Als wij daar als gemeente aan kunnen bijdragen, zullen wij dat zeker doen’, aldus Scheepers.

Succes van campagne #StopDiefstal

LLTB, Cumela en PVO Limburg zijn in 2021 met de eerste campagne #StopDiefstal gestart in Limburg. In 2023 hebben ruim 500 bedrijven zich bij Cumela gemeld voor een labelset. In totaal zijn 11.000 labels en 5.000 waarschuwingsstickers uitgeleverd. Het aantal inbraken in de sector onder gemarkeerde en geregistreerde apparatuur is met 45% verminderd ten opzichte van de periode daarvoor.

Markeerset voor agrarische ondernemers

Leden van de LLTB kunnen het pakket gratis aanvragen via info@pvo-limburg.nl. Niet-leden betalen 37,15 euro excl. btw via www.samentegendiefstal.nl.

Het pakket bestaat uit twintig gepersonaliseerde permanente labels, tien raamstickers, lijm, een ontvettingsdoekje, schuurpapier, vinyl handschoentjes, een montagehandleiding en een stappenplan. In een eerder stadium ging ook de gemeente Bergen van start met #StopDiefstal.

De labelset #StopDiefstal wordt geleverd door Permanent Security Systems/Computersecurity.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *