Verdachten mobiel banditisme aangehouden

Het basisteam politie Arnhem-Noord heeft in de voorbije vier maanden in samenwerking met Team Nodale Oriëntatie, het Flexteam Gelderland-Midden en het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar een reeks auto-inbraken. In dat kader zijn twee mannen van 27 jaar en 48 jaar afkomstig uit Litouwen aangehouden in Arnhem voor betrokkenheid bij deze auto-inbraken.

De verdachten hebben de afgelopen periode op diverse plaatsen in Gelderland een groot aantal auto’s weten open te breken, waarbij het opvallend was dat steeds dezelfde onderdelen uit de auto’s weggenomen werden.

Er werden onder andere middenconsoles, navigatiesystemen, airbags en sturen gedemonteerd en gestolen. De kennis en expertise Team Heterdaadtechniek kon snel worden vastgesteld hoe de inbraken waren gepleegd. De twee verdachten gingen professioneel te werk en pleegden in één nacht meerdere inbraken in dezelfde wijk. Het gaat hierbij in totaal om 48 inbraken verspreid over vier maanden. Het schadebedrag van deze diefstallen loopt gauw op tussen de €10.000,- en €16.000,- .

Mobiel banditisme

Het team houdt er sterk rekening mee dat het gaat om mobiel banditisme. Dat zijn internationaal rondtrekkende criminele bendes, die hun geld verdienen met het plegen van strafbare feiten. Sommige auto-eigenaren werden na reparatie zelfs voor de tweede keer slachtoffer van een inbraak, door vermoedelijk dezelfde verdachten. Het onderzoek naar de betrokkenheid van deze verdachten gaat uiteraard verder. 

De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor (inter)nationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming, zakkenrollerij, brandstofdiefstal, diefstal GPS-apparatuur, autodiefstal en -inbraak. Mobiel banditisme kenmerkt zich door het snel verleggen van pleegplaatsen, zowel nationaal als internationaal.

De geografische afbakening van basisteams en districtsgrenzen maakt dat de aanpak van deze vorm van criminaliteit aan de basisteams gevraagd wordt om deze grenzen los te laten en zich niet alleen te richten op de vervolging van delicten binnen de grenzen van het eigen basisteam. In dit geval heeft het basisteam Arnhem-Noord door geheel Gelderland zaken weten op te lossen door de aanhouding van deze twee verdachten.

De politie adviseert auto’s op een goed verlichte plek neer te zetten met camerabewaking of binnen wanneer het maar enigszins mogelijk is. Op goed verlichte plekken lopen ’s avonds vaker mensen rond en worden eventuele verdachte situaties eerder opgemerkt. Haal ook altijd waardevolle bezittingen uit de auto en sluit de auto altijd af.

Markeren en/of graveren van de auto en onderdelen met een graveerset van Permanentmark Security Systems maakt de auto minder interessant voor diefstal. Voor de diefstal van GPS-apparatuur is op initiatief van Cumela Nederland een speciale labelset samengesteld.

Labelset #StopDiefstal #SamenTegenDiefstal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *